Omgeving

Omgeving

Ameland

Vanaf de camping twee keer links en je staat bij de veerdienst!


Zandduinen, strand en drassig natuurgebied. Eiland voor cultuurliefhebbers en sportievelingen. Drie kwartier varen vanaf Holwerd. De dorpen op Ameland hebben namen als in legenden: Hollum, Ballum, Nes en Buren. In de monumentale panden woonden in andere tijden kapiteins en walvisvaarders. Nu vind je er vooral boetiekjes, cafeetjes en restaurants. Het eiland heeft 90 km fietspad. Verdwalen gaat je niet lukken, want de rood-witte vuurtoren bij Hollum is altijd weer een terugkerend baken. 

Stap vanuit Holwerd op de boot en ontdek dit prachtige eiland. Ameland is zowel voor de jonge als oudere gast een aanrader. Voor de actieveling, de natuurliefhebber of voor de rustzoeker. Ameland heeft een lange historie. Al in de achtste eeuw woonden er mensen. In de loop der eeuwen heeft de zee grote stukken van het eiland weggeslagen, waaronder de dorpen Sier en Oerd. Rond 1800 was er nog nauwelijks iets van het eiland over. Maar dankzij dijken en polders is Ameland wat het nu is: een eiland van formaat met een ongelooflijk aantal planten- en vogelsoorten.



Voor het boeken van de veerdienst en het actuele afvaarten overzicht kun je kijken op www.wpd.n

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis, maar staat met twee benen in de klei. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling. 

Dokkum ligt op ongeveer acht kilometer afstand van Holwerd.


Wadlopen

Unesco Werelderfgoed de Waddenzee is de laatste echte natuur van Nederland. Dit enorme getijdengebied is van belang voor miljoenen vogels en vissen. Wadlopen is een geliefde activiteit om dit mooie gebied te ontdekken. Maar het is belangrijk dat vogels hierbij niet verstoord worden. Wanneer wadlopers te veel uitwaaien, zijn de vogels letterlijk gevlogen. Ga daarom altijd op pad met een wadloopgids.


www.wadloopholwerd.nl

Van historische terp naar terp van de toekomst

Een route langs de historie van Hegebeintum en Blije!


Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Historisch gezien spreken ze tot de verbeelding, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren tot nieuwe plannen en ideeën op het gebied van kunst en cultuur. De terpbewoners van vroeger waren sterk verbonden met het Wad. Die betrokkenheid is er nog steeds bij de huidige bewoners van dit gebied, maar door de aanleg van de dijken is de verbinding voelbaar verbroken.


In 2011 besloot het dorp Blije dat het anders moest. De inwoners wilden meer met het gezicht naar de Waddenzee toe wonen, leven en werken. De hoogste terp van Friesland, in Hegebeintum, laat in het landschap een deel van het oude verhaal zien.


Waarom hier geen nieuw verhaal aan toegevoegd? En zo ontstond het idee om ter hoogte van Blije buitendijks een nieuwe terp te maken: de Terp fan de Takomst. Een bijzondere belevingsplek, die mensen naar het dorp en de Waddenkust trekt, waar oude verhalen verteld kunnen worden en nieuwe verhalen gemaakt.


De route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst leidt de bezoekers door een oud historisch verhaal naar deze locatie in het buitendijks gebied.


Klik hier voor de volledige route:


https://www.visitwadden.nl/nl/bezoeken/routes/432757931/van-historische-terp-naar-terp-van-de-toekomst

Schiermonikoog

Schiermonnikoog is één van de meest wilde, ongerepte plekken van Nederland. Het is gevormd door zeestromen, wind en stuivend zand. En dat gaat nog steeds door. Door afkalving en aanslibbing schuift het eiland steeds verder naar het oosten. In grote delen van het eiland mag de natuur haar gang gaan, zonder dat de mens ingrijpt. Zulke plekken vind je in Nederland niet veel.

Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland, met maar één dorpje waar nog geen 1000 mensen wonen. Auto’s zijn hier overbodig en ook niet toegestaan. Maar geen zorgen: de fiets en de bus zijn een prima alternatief. Of je gaat lopen. Want het eiland is 18 kilometer lang en 4 kilometer op zijn breedst. Er ligt een uitstekend netwerk van fiets-, voet- en ruiterpaden.


Wierum & Moddergat

Ga lekker fietsen langs de Waddenkust en combineer de prachtige vissersdorpjes Wierum en Moddergat. Deze dorpen liggen direct aan de Waddenzee en hebben een lange geschiedenis met de zee. Dit is in de dorpen goed terug te zien en te vinden. Combineer Wierum en Moddergat met de stad Dokkum en je hebt een prachtige fietstocht door Noardeast-Fryslan!

Share by: